top of page

Tentoonstelling Pelt in Zènne Nakse

- 2012

Van 2 december 2012 tot 4 januari 2013 was Dries Peeten te gast in CC Palethe met zijn cartoontentoonstelling ‘Pelt in zènne nakse – Overpelt in zijn blootje’. Als 18-jarige kreeg hij de vraag van de Cultuurdienst van Overpelt om aan de slag te gaan met een vijftigtal uitdrukkingen in het Overpelts dialect. Voor deze tentoonstelling tekende en schilderde Dries ludieke taferelen met als rode draad maatschappelijke en politieke onderwerpen met betrekking tot Overpelt. De tentoonstelling werd een succes en lokte meer dan 2500 bezoekers.

streep 4.jpg

Making-of

streep 4.jpg

Tijdens de zomervakantie van 2012 tekende Dries full-time om alle cartoons tijdig klaar te hebben. De tekeningen zijn zeer gedetailleerd en staan vol met knipogen naar het dagelijkse leven in de gemeente Overpelt. Elke cartoon werkte hij uit in een andere techniek: nu eens aquarel of houtskool, dan eens een pentekening. Per tekening zocht Dries uit welk materiaalgebruik het onderwerp het best zou dienen. Hij gebruikte daarbij dragers van verschillende afmetingen en zowel natte als droge technieken.

Schetsboek

streep 4.jpg

Inspiratie haalde Dries uit de uitdrukkingen zelf. Het Overpelts dialect bevat veel authenticiteit en humor. Bovendien zat de gemeente ook in een verkiezingsjaar. Zo komen de nieuwe verkeerslichten op de Ringlaan terug in zijn tekeningen, alsook de verplaatsing van de kiosk op het marktplein. Voor die laatste cartoon liet Dries zich inspireren door 'De Wolgaslepers' van de Russische kunstschilder Ilja Repin. Daarin wordt een groep arbeiders gedwongen een boot op het droge te trekken. Dries tekende als parodie een satirische cartoon waarbij het schepencollege op commando van de burgemeester de kiosk vooruit trekt.

"Door het uitwerken van deze tentoonstelling heb ik het Overpelts dialect beter leren kennen.  Ik sta er versteld van hoeveel authenticiteit en humor het bevat."
streep 4.jpg

Opening tentoonstelling

streep 1b.jpg