top of page

Kunstbende

- 2012

Op 19 mei 2012 werd Dries Peeten nationale laureaat van Kunstbende met een eerste prijs in de categorie 'beeldend'. Kunstbende is een wedstrijd die voor verschillende kunstdisciplines in Vlaanderen en Brussel wordt georganiseerd. Met zijn werk 'No time to get away, enjoy the moment' kaart Dries op een ludieke manier enkele wereldproblematieken aan. De prijsuitreiking vond plaats in Kunstencentrum Vooruit in Gent. In maart 2012 was hij al de primus in de voorronde in Hasselt én won hij de overkoepelende MAKS!-prijs over alle categorieën (beeldend, foto, muziek, woord, performance, dans en mode) heen.

"Een werk dat bol staat van de referenties.
Het is esthetisch heel goed uitgewerkt: het opbouwen in lagen, het kader zien als een kijkdoos, een hele wereld, een overvloed aan detail. Het is ook een heel
actueel en eigentijds werk."

- Juryverslag Kunstbende -

streep 4.jpg

'No time to get away, enjoy the moment' is een ludiek maatschappijkritisch kunstwerk. Het gaat niet alleen over wereldproblematieken zoals kernenergie, milieu en de opwarming van de aarde, maar ook over de heersende mentaliteit, met name decadentie, onverschilligheid, hoogmoed, stress... Het werk geeft het ogenblik weer waarop er eigenlijk geen ontkomen meer is aan de rampspoed. De kerkklok duidt vijf nà twaalf aan. Men kan enkel nog genieten van het nu-moment. Het tafereel beeldt aan de hand van stereotype figuren uit hoe verschillend de mens daarmee omgaat. Men herkent o.a. de ramptoerist, de ongeduldige en gestresseerde zakenman, de levensgenieter, de proteststem van de gebeten kunstenaar/muzikant, de narcist die enkel bezig is met het eigen ‘ik’… De vallende Icarus beeldt dan weer de hoogmoed uit. De kijker kan verder ook een eigen invulling/interpretatie aan het werk geven.

In het tafereel verschuilen zich eveneens heel wat referenties naar andere kunstwerken:

  • 'De Grote Golf van Kanagawa' van Katsushika Hokusai;

  • 'No. 5, 1948' van Jackson Pollock;

  • 'Portret van Adèle Bloch-Bauer I' van Gustav Klimt;

  • 'Jongen met Pijp' van Pablo Picasso;

  • 'Dora Maar met Kat' van Pablo Picasso;

  • 'Portret van Adèle Bloch-Bauer II' van Gustav Klimt;

  • 'Portret van Dr. Gachet' van Vincent Van Gogh;

  • 'Bal au Moulin de la Galette' van Pierre-Auguste Renoir;

  • 'Laat ons een bloem' van Louis Neefs.

 

Het werk is opgebouwd uit papierlagen, waardoor een driedimensionaal effect ontstaat. Verschillende materialen en technieken werden gebruikt: inkt, aquarelverf, kleurpotlood, acrylverf, textiel en collagetechniek.

De finale van Kunstbende vond plaats op 19 mei 2012 in Kunstencentrum Vooruit in Gent. Dries mocht zijn eerste prijs in ontvangst nemen en werd - op de vooravond van zijn 18e verjaardag - geïnterviewd door presentator Kobe Ilsen.

Making-of

streep 4.jpg

In de pers

streep 4.jpg
streep 4.jpg
bottom of page